• 13 februari 1974: de oprichting van Becege

  Directe aanleiding voor de oprichting van Becege was de bouw van sporthal De Pol in Gaanderen in 1974. In die tijd organiseerde het CDS (Comité Doetinchemse Sportverenigingen) voorlichtingsbijeenkomsten, waarbij sporttakken aan de belangstellenden werden voorgesteld. Eén van die sporten was basketball.

  Naar aanleiding van een aantal van deze voorlichtingsbijeenkomsten nam een tweetal personen het initiatief tot de oprichting van een basketballvereniging: broer en zus Carla en Peter Tomberg. Dit tweetal kende basketball eigenlijk alleen maar in woord. Carla volgde een opleiding tot sportlerares en kon zich enigszins een beeld vormen van basketball. Peter Tomberg daarentegen was eigenlijk niet bekend met basketball.
  Peter en Carla belegden een oprichtingsvergadering op 13 februari 1974. De vergadering vond plaats in café Teunissen in Gaanderen. Op deze datum werd de vereniging officieel opgericht en werd een tijdelijk bestuur samengesteld. Dit tijdelijke bestuur bestond uit: Peter Tomberg (eerste voorzitter), Bert Post (penningmeester), Florenz Ernst (secretaris), Ed Bongers (wedstrijdsecretaris) en Guus Heeres (lid).

  Een naam voor de vereniging werd die avond nog niet gekozen, dat gebeurde tijdens de eerste Algemene Leden Vergadering. Becege '74 (Basketball Club Gaanderen '74) zou de vereniging gaan heten. De naam werd niet geschreven als een afkorting (B.C.G.), maar er werd overal een 'e' tussen geplaatst. 'Dat vonden we nu eenmaal mooier', aldus één van de mensen van het eerste uur, Florenz Ernst. Er werd gekozen voor een clubtenue, bestaande uit een groen (niet glimmende!) broek en een geel shirt.

  Bij de start van de vereniging waren er slechts twee leden met enige basketballervaring: Florenz Ernst en Ed Bongers. Beiden waren afkomstig van S.V. Orion uit Doetinchem. Deze omnivereniging Orion bood namelijk niet alleen onderdak aan volleybal, maar ook aan basketball en honkbal. De oprichting van een basketballvereniging in Gaanderen bood Ed en Florenz de mogelijkheid om dichter bij huis te basketballen.

  De vereniging werd dus opgericht op 13 februari 1974, maar sporthal De Pol was nog niet gereed. Tot de bouw was afgerond, werd er getraind in sporthal De Paasberg. Nadat De Pol gereed was, vonden de trainingen plaats op de woensdagavond in De Pol. De trainingen werden in het allereerste begin verzorgd door Bert Langkamp. De wedstrijden werden altijd op vrijdagavond gespeeld. Volgens de overleveringen zijn vooral deze vrijdagavonden altijd erg gezellig geweest.

  Het allereerste wedstrijdseizoen (1974-1975) werd gestart met 30 leden. En hoewel de vereniging slechts 30 leden kende, lukte het om in het eerste seizoen gelijk al 4 teams op de been te brengen: Heren 1, Heren 2, Dames 1 en jongens junioren (jongens tot 18 jaar). Natuurlijk mocht het eerste seizoen niet worden verwacht dat die teams hoog zouden eindigen in de competitie. Met uitzondering van Heren 1 eindigden alle teams op de laatste plaats, Heren 1 eindigde als één na laatste.
  Er werd Koninklijke goedkeuring verkregen voor het oprichten van een vereniging. Met een sponsor (architectenbureau J.A. Ernst) zat de vereniging er financieel ook gelijk goed bij.